zondag 17 november 2013

Mandala project...

Blogje November 9th

Dag lieve lezerdjes alweer een paar drukke weken achter de rug.

Vorige week was ik op school bezig met een project, waardoor ik nog weinig tijd had voor andere zaken. Het project had te maken met thanksgiving. Elk jaar doet de school een inzameling van eten. De kinderen moeten dan pakjes en blikken kopen, met puree, cranberries, en andere zaken in die deel uitmaken van een traditioneel thanksgiving maal. Eens alle goederen zijn verzameld worden ze geplaatst in de vorm van een grote Mandala. Een mandala is een boedistisch symbool die normaalgezien door monikken gemaakt wordt. Ze werken er met tien monikken tegelijk aan en het duurt een paar dagen alvorens het af is. Ze maken het in gekleurd zand en van zodra het af is vernietigen ze het resultaat. De achterliggende gedachte is dat het leven altijd in beweging moet zijn en alles is een cyclus. Het eindproduct is niet belangrijk, belangrijker is de manier waarop je er geraakt.













Vorig jaar was dit project onder leiding van de vorig meetkunde leerkracht. Dit jaar ben ik de meetkunde leerkracht dus hadden ze gevraagd of ik niet verantwoordelijk wou zijn. Ik had een klein prentje van de originele mandala en dan moest ik dat samen met de leerlingen vergrootten tot een Mandala met een diameter van 10 meter. Het was een gigantisch werk waar we twee lesuren en vijf dagen onder de middag en na school mee bezig zijn geweest. Eens de tekening van de giant Mandala af was, moest al het gedoneerde eten gesorteerd worden volgens vorm en grootte. De laatste stap was dan om dat eten te schikken langs de lijnen van de Mandala. Het resultaat was prachtig. Jammergenoeg werd het na een paar dagen, net zoals bij een echte Mandala afgebroken en werd het eten naar een lokale voedselbank gebracht. Een mooi, maar vermoeiend project.

Vorig weekend zijn we op zaterdag naar de "fall-play" gaan kijken. De drama afdeling is heel belangrijk op onze school. Elk seizoen doen ze iets, een toneel, een musical, .... Kunst is hier belangrijk. Onze school bestaat uit drie delen de lagere school, de middle school en dan de high school. Vorig weekend was het fall-play van de high school. De titel was Exhibit this!. Het toneel bestond uit een aantal sketchen die zich afspeelden in het metropolitan museum of Art. Het waren de kunstwerken die tot leven kwamen nadat de bezoekers we waren. Het was bijzonder grappig. Mijn favoriete sketch er een waar twee Egyptische standbeelden tot leven kwamen. Het was de koning Rah en zijn koningin. Het grappige aan de sketch was dat ze precies aan het kibbelen waren als een oud getrouwd koppel.

Op zondagavond ben ik Brechtje en zijn indoor voetbalploegje gaan aanmoedigen. Het was harde competitie en uiteindelijk hebben ze 2-2 gelijk gespeeld. Brechtje heeft ook eens gescoord, dus dat was wel leuk.

Dat was het voor vorige week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten